Rond eind februari valt over het algemeen de WOZ-waarde van jouw woning op de mat. Deze waarde is de waarde inschatting die de gemeente maakt van de marktwaarde van jouw huis. De peildatum is altijd van het jaar ervoor. De WOZ-waarde wordt gebaseerd op verkoopprijzen van woningen die in de buurt verkocht zijn. De WOZ-beschikking is niet actueel. De peildatum is van 1 januari het jaar ervoor. Landelijk is de WOZ-waarde gemiddeld 8,6% gestegen. Gemiddeld zal de WOZ-waarde stijgen met 8 tot 10%.
Hogere WOZ-waarde, kan ook voordelen opleveren
Grote kans dat de WOZ-waarde van jouw woning is gestegen. Wellicht is het goed om te kijken naar de hypotheek. Heb je meer afgelost, is de waarde van jouw woning gestegen? Mogelijk kan de renteopslag dan van jouw hypotheek eraf. Dit kan je veel geld schelen. Net vertelde we al. De WOZ-waarde is niet helemaal actueel. Misschien is het handiger om een taxatie aan te vragen. Grote kans dat de waarde van jouw woning beduidend hoger is dan de WOZ-waarde.
Percentage eigenwoningforfait daalt
De WOZ-waarde is ook van belang voor de hoogte van gemeentebelastingen en het eigenwoningforfait in box 1 van de inkomstenbelasting. Het eigenwoningforfait wordt bepaald aan de hand van de WOZ-waarde van woningen die door gemeenten wordt vastgesteld. Het eigenwoningforfait daalt. Maar de WOZ-waarden stijgen. Per saldo betaal je zelfs misschien wel meer. Een geluk met de stijgende huizenprijzen is de WOZ-waarde over het algemeen relatief laag ten opzichte van de actuele marktwaarde. Om huiseigenaren te compenseren voor de versnelde beperking van de maximale hypotheekrenteaftrek, daalt het eigenwoningforfait voor huizen met een WOZ-waarde van 75.000 tot 1.060.000 euro naar 0,60 procent. Nu is dat nog 0,65 procent.
Villataks
De zogenoemde villataks voor woningen met een WOZ-waarde vanaf € 1.060.000,– in plaats van € 1.080.000,–. De huiseigenaren moeten over de waarde vanaf die grens een bijtelling hanteren van 2,35%. De bijtelling bij geen of een geringe eigenwoningschuld, door de afbouw van de Wet Hillen stijgt van 3,3% naar 6,6%
Lastenverzwaring
De WOZ-waarde dient als grondslag voor allerlei belastingen zoals het eigenwoningforfait, de onroerende zaakbelasting en de erf- en schenkbelasting.
Dat kan leiden tot lastenverzwaringen, want de WOZ-waarde dient als grondslag voor allerlei belastingen, zoals het eigenwoningforfait, de onroerende zaakbelasting (OZB) en de erf- en schenkbelasting.
Ben jij het niet eens met de stijging van de WOZ-waarde? Maak dan bezwaar. Dat loont bijna altijd. Wil jij van jouw renteopslag af informeer dan eens of een taxatie meer winst oplevert of de WOZ-waarde voldoende is.