Rob van den Boetzelaer van bouwkundige bureau Qkeur, beantwoord voor ons vragen op bouwkundig gebied en geeft uitleg over de meest voorkomende bouwkundige gebreken.
Betonrot
Van 1965 tot 1981 werden eengezinswoningen uitgevoerd met geprefabriceerde betonnen begane grondvloeren. Veelal van het fabricaat Kwaaitaal of Manta. Door de toevoeging van calciumchlorides was het beton sneller droog, echter later bleek dat als gevolg van de calciumchlorides de stalen wapening in het beton gaat roesten. Er ontstaat dan betonschade of betonrot.
Gelukkig zijn de vloeren maar beperkt toegepast in de stad Utrecht. Plaatselijk in Overvecht, Tolsteeg en op stukjes van de Mijdrechtstraat zijn er Kwaaitaal en Manta vloeren toegepast. In de dorpen rondom Utrecht zijn ze meer toegepast. Veel wijken in Nieuwegein, Maarssen, IJsselstein, Vianen, Zeist, de Meern en Bilthoven.
Utrecht kent ook maar weinig wijken met woning uit de jaren 1965 tot 1981. Het is altijd slim om met een bouwkundige te kijken naar de betonnen vloer.
Overige aandachtspunten bij woning uit de bouwperiode 1960-1980
- Conditie pannendak en platte daken
- Conditie schoorstenen
- Het verzanden van het voegwerk
- Ongedierte
- Gehorigheid
- Betonrot
- Asbest
- Koudebruggen (in combinatie met dubbel glas)
- Asbest of gresbuis riolering
Bouwkundige keurder
Rob heeft aan de MTS zijn bouwkundige opleiding afgerond. Hij keurt al ruim 25 jaar huizen, heeft gewerkt voor woningbouwverenigingen, gemeente, gewerkt bij een ingenieursbureau op gebied van asbestsanering en inventarisaties en heeft veel bouwbegeleidingen uitgevoerd. Veel huizen in Utrecht heeft Rob al gekeurd. Q-keur is een bouwkundig adviesbureau die gespecialiseerd is in bouwkundige keuringen, Meerjarenonderhoudsbegrotingen en bouwkundig advies. Het werkgebied van Q-keur is grotendeels met name in en rond Utrecht.