Rotsoord, ooit was het een industrieterrein, daarna een vervallen terrein langs de kade. Maar nu? Nu is het een van de hipste plekken in Utrecht.
Vroeger gingen wij vaak met de boot naar Utrecht. Net voor de Ooster- en de Westerkade moest de kap van de boot af, zodat we onder de brug door konden. Een beetje een schimmig stukje waar we dan lagen. Verlaten ook. Een aantal jaar geleden zat ik met mijn ouders te eten bij de Zagerij aan het water. Heerlijk in het zonnetje met uitzicht op het water. We legde ons kleine rubberbootje er aan. Mama keek rond en vroeg zich af waar we precies waren. Dit was wel zo’n leuk stukje, dat we hier nog nooit eerder waren geweest. Ik moest heel hard lachen en zei: ‘Mam, dit is het schimmige stukje’. Ze keek mij gek aan en dacht overduidelijk dat ik haar in de maling nam. Eerder waren we ook al bij de Watertoren, je weet wel dat restaurant met fantastisch uitzicht over de stad. Toen was het nog niet zo af, als dat het nu is.
Industrieterrein
Rotsoord was een industrieterrein aan de Vaartse Rijn. De Vaartse Rijn werd in 1122 gegraven omdat de Kromme Rijn verzandde en men toch de directe verbinding van Utrecht met Duitsland wilde behouden. Binnenvaartschipper H. Trip had hier een fabriek waar hij de aangevoerde tufsteen maalde en er waterdichte cementspecie van maakte. De ooit zo dominante tegel-, steen- en pannenbakkerij is op maar weinig locaties herkenbaar. Er staat nog een klein bedrijfsgebouw van de voormalige steenbakkerij en bouwmaterialenhandel Erven Trip & Co.. Trip zat al vanaf de 18e eeuw op dit terrein als transportbedrijf: vervoer per schip vanuit Duitsland en België van natuursteen, kalksteen en steenkool. Ook werden de klanten per schip bediend. Op het terrein stonden tras- en kalkmolens. De loods was bedoeld voor cementopslag.
Watertoren ‘De Helling’ op Heuveloord staat er al sinds 1906. Op Rotsoord waren met name bedrijven voor de bouwmaterialen-, tegel-, steen- en pannenbakkerijen gevestigd. Toch vestigden zich er in de loop der decennia veel andere industrietakken, profiterend van de ligging aan een belangrijke aan- en afvoerweg: het water. Voorbeelden daarvan zijn de meubelfabriek Pastoe en de draadindustrie Neerlandia.
Creatief verlengstuk van de binnenstad
Gemeente Utrecht Utrecht heeft grootse plannen met het gebied aan het Rotsoord terrein. Het beleid is erop gericht de historische structuren en beeldbepalende elementen, zoals de watertoren, te behouden. Ook het water en groen willen we behouden. Er staan nu maar liefst 7 Monumenten. Een bijzonder gebied, met een bijzonder karakter. Geen standaard binnenstadspandjes. Geen standaardconcepten. Maar echt iets eigens. En heb je het Moxy hotel al gezien? Een hip hotel van de Marriot keten, dit hotel moet nog meer levendigheid brengen.
Horeca
Altijd al eens willen eten en over de heel stad willen kijken? Bij WT Urban Kitchen in de Watertoren is dit mogelijk? Wil jij het gevoel hebben om met je kinderen in het restaurant, tennistafel of receptie van die ene leuke camping te zitten? Dan is Camping Ganspoort een heerlijke ontspannen plek. Spelletjes spelen, Almdudler drinken en snel je kinderen een zwemvestje aan doen, zodat je echt relaxed kunt zitten. Eten in de oude Pastoe fabriek of eten aan het water? Het Ketelhuis en de Zagerij zitten in de oude Pastoe fabriek. Echt een aanrader. Het is er lekker lang licht. Doordat de ramen op een bijzondere manier zijn geplaatst konden de werknemers van de Pastoe fabriek langer doorwerken. Hierdoor heb je in het restaurant heel bijzonder licht. Op zoek naar een echt bijzonder leuk restaurant? Ga dan naar LE:EN, bijzondere opties en een bijzonder goede sfeer. Een goed speciaalbiertje? Taplokaal Gist zit er ook. Wil je je wanen in Berlijn? Dat kan! Ook Klein Berlijn zit op het Rotsoord terrein. Doorgaan tot de late uurtjes? Dan moet je bij Tivoli de Helling zijn. Het terrein ligt aan het water, dit geeft een extra bijzonder sfeertje aan dit gebied. Vooral in de zomer.
Ooster- en Westerkade
Rotsoord ligt in het verlengde van de Ooster- en de Westerkade. Een oudere dame die op de Oosterkade woont kan nog mooi vertellen over de weilanden die hier vroeger waren of het stof van het bedrijf van Van der Linden. Als kind genoot ik van haar verhalen en als ik nu langs fiets, dan bedenk ik mij altijd hoe dat er dan uit heeft moeten zien. Nu bruist en leeft dit stukje langs het water. Je vindt er nu goede en leuke horeca. Een boekenbar, Orloff aan de Kade, Broei en een echt goede Japanner. Maar ook een blokfuitfabriek en een mooie kinderwinkel. Vanuit hier loop je naar het Ledig Erf en de Twijnstraat. Ook twee hele bijzondere stukjes van Utrecht.
Rotsoord
Anders dan anders, stoer, ruig en bovenal super gezellig. Rotsoord is nog niet door iedereen ontdekt. Dat houden we ook graag zo. Wil jij op loopafstand wonen van al deze hotspots? Kijk dan bij ons woningaanbod.