Makelaar in Utrecht

Kanaleneiland, in mijn studententijd vond ik het een wereldreis. Vanaf het centrum langs de tippelzone naar Kanaleneiland. In de zomer een prima fietstochtje, maar in de winter gingen we met de auto. Soms schaam ik mij een beetje voor mijn bekrompenheid toen. Ik was opgegroeid in een klein dorp, heerlijk beschermd. Toen ik een kamer zocht zei mijn moeder en ook mijn tante direct, niet in Kanaleneiland hoor… Dan slaap ik niet lekker….

Een toffe wijk in ontwikkeling

Inmiddels schiet je vanaf de Mariaplaats de Moreelsebrug over, de brug is ook wel bekend als de Rabobrug. Met een paar minuten ben je dus in de binnenstad van Utrecht. Door de komst van de Merwedekanaalzone zal de wijk nog beter worden.  Er worden ca. 10.000 nieuwe woningen ontwikkeld in de aankomende jaren. De wijk heeft veel relatief duurdere woningen. Maar ook is er ruimte voor huurwoningen. En die straat daar bij de Praxis met die tippelzone? Nou die wordt volledig heringericht. Er komt een goede OV-verbinding door middel van  light rail trams met de binnenstad van Utrecht en de dorpen er omheen. Toen Kanaleneiland gebouwd werd was er een duidelijke scheiding tussen wonen, werken, verkeer en recreëren. Door de verbeterde verbinding blijft dit zo in stad. Goed bereikbaar, maar geen drukke straten tussen de woningen door. De wijk is destijds gebouwd in de tijd van de woningnood. Ik hoor je denken… Woningnood, dat is nu weer het geval. Deze wijk wordt dan ook goed uitgebreid met de komst van de Merwedekanaalzone.

Kanaleneiland, Kanaleneiland, daar gaan tegenwoordig de yuppen wonen, Makelaar in Utrecht

 

Historie

Kanaleneiland werd vanaf 1957 gebouwd. Er werd gebouwd vanuit het in die jaren ontwikkelde principe van licht, lucht en ruimte. Scheiding tussen wonen, werken en leven.  De fabrieksstrook stond langs het Merwedekanaal en voor de noemer leven werd er een groot stadspark aangelegd. Park Transwijk is op dat moment het grootste stadspark van Utrecht. Heel veel later pas kwam het Maximapark. Mensen waren trots op de wijk. Vol bewondering keken ze naar het bouwen volgens de nieuwe stedenbouwkundige principes. Kanaleneiland werd ook wel Rozeneiland genoemd. Overal stonden prachtige openbare tuinen met rozen. Hoe tof zou het zijn als daar weer een beetje van terug komt?  Hoe komt Kanaleneiland toch aan zijn naam? Kanaleneiland wordt omsloten door drie kanalen. De Leidsche Rijn, Merwedekanaal en het Amsterdamsch Rijnkanaal.

Parkzone Amsterdam-Rijnkanaal

Langs de oevers van het Merwedekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal vormt zich een nieuwe recreatieve parkroute. De route loopt langs de kanalen rondom de buurten Oog in Al, Transwijk en Kanaleneiland. We noemen dit het ‘rondje stadseiland’. Het beleid is erop gericht het rondje stadseiland verder te ontwikkelen naar een aantrekkelijke route met een parkachtige kwaliteit, met ingangen vanuit de verschillende woonwijken. De gemeente vindt het belangrijk om de wandel- en fietsroute goed te verbinden met bestaande en toekomstige bruggen. En om goede dwarsverbindingen te maken door het stadseiland, waardoor ook kleinere rondjes ontstaan. De gemeente wil dat het makkelijker en prettiger wordt om langs het Amsterdam-Rijnkanaal naar de omliggende gemeenten te fietsen en wandelen.

Wat er in de omgevingsvisie staat is het volgende: “De vergezichten, de grote schaal van het water en het groene karakter geven een gevoel van ruimte en buiten zijn. De oevers worden volop gebruikt om te fietsen, wandelen, joggen en skeeleren. Of je geniet er van het spectaculaire uitzicht op de schepen. Op een aantal bijzondere plekken kun je tot rust komen en is aandacht voor ecologie; op andere plekken vind je juist de ontmoeting met anderen. De oevers hebben vooral een groen en recreatief karakter, zodat ze verkoeling en ontspanning bieden op warme dagen. Het kanaal verbindt de wijken aan de oost- en westkant. In de gebouwen, een deel van het cultuurhistorische erfgoed van Utrecht, zijn (stadse) functies gevestigd die het aantrekkelijk maken om naar het ARK park toe te gaan.”

Langs het Merwedekanaal

Ik fiets vaker vanaf mijn afspraken langs het Merwedekanaal. Hier wordt nu volop gebouwd, maar het voelt als je er langs fietst een beetje als vakantie. Roeiers, kleine kinderen met zeilbootjes, mensen die van het zonnetje genieten op een woonboot. Met heel mooi weer zwemmers. Je merkt aan alles dat dit niet meer de wijk is waar je met de auto naar toe moet…

Kanaleneiland, Kanaleneiland, daar gaan tegenwoordig de yuppen wonen, Makelaar in Utrecht
Foto is gemaakt door een opdrachtgever

Horeca

Uit eten is een van mijn weinige hobby’s, we doen niets liever dan de leukste restaurantjes en kroegen ontdekken. Gé werkte destijds bij de Rabobank en ging graag lunchen bij Op Roose. Ook restaurant De Klub is een toppertje, daar om de hoek vind je bierbrouwerij De Kromme Haring. Even de burg over ben je zo bij Buiten aan de Sluis, de andere kant op ben je zo aan het water bij Op Zuid en ken je Landhuis in de stad al? Ook maar een paar minuten fietsen. In Park Transwijk vind je restaurant Zinnia. In de nieuwe wijk komen ook extra leuke tentjes. Met een paar minuten ben je in de stad en dan heb je echt ongelofelijk veel opties. En jongens je zit om de hoek bij de woonboulevard, dat betekent Zweeds balletjes, hotdogs en goedkope ontbijtjes.

Duurzame woningen

Een lange tijd waren er verloederde woningen. Ken je het stukje bij de Bernadottenlaan? Oude woningen zijn hier omgetoverd tot super duurzame woningen. Door middel van houtskeletbouw is er een nieuwe gevel tegen de bestaande gevel geplaatst, nieuwe daken, installaties en de woningen voldoen aan de nul-op-de-meter norm. De duurdere woningen zorgen hiermee voor een betere verdeling in samenstelling van de bevolking.

Wil jij hier wonen?

Er komt een heel bijzonder huis aan… Meer info? Mail dan naar info@gustocasa.nl