De jubelton, de eerste keer dat ik dit woord heb gehoord was tijdens een informatie middag van de accountant. Ik zat naast mijn vader in de zaal en de meeste mensen waren van zijn leeftijd. Allemaal mensen met een eigen bedrijf. Iedereen luisterde aandachtig en de meeste mensen vond dit wel een mooi concept. Belastingvrij € 100.000,– aan je kinderen schenken om een woning te kopen. Er werden daarnaast veel voorbeelden gegeven over familiebankhypotheken, lenen vanuit de BV en andere fiscale trucjes. Ik had net een huis gekocht, keek pap hoopvol aan… Maar helaas.
Jubelton zorgt voor ongelijkheid
De jubelton was bedoelt om de woningmarkt die nog redelijk vast zat, wat meer in beweging te krijgen. Door de belastingvrije schenking die verhoogd werd, kwam er meer koopkracht en gaf de woningmarkt een impuls. Een mooi middel, om de woningmarkt aan te jagen. Maar de woningmarkt is nu oververhit. De woningmarkt heeft geen impuls meer nodig. We zien hier heel veel starters voorbij komen die een belastingvrije schenking krijgen van hun ouders, ooms, tantes, opa’s, & oma’s. Super fijn natuurlijk in deze markt. Zo staat je woning ook niet zo snel onder water bij een kleine tegenslag. Je moet overbieden. De leencapaciteit is groot, maar niet zo groot als je wellicht zou willen. Die ton is natuurlijk een mooie opstap. Maar als je familie het niet kan missen, die kans is natuurlijk groot, wordt het dus nog moeilijker concurreren met de starters die dit bedrag wel mee krijgen. Toen de mogelijkheid tot belastingvrij schenken werd ingevoerd zat er een logica achter. Het was een manier om vermogen van oud naar jong te krijgen. Schulden van jonge huizenbezitters konden toen verlaagd worden en er kwam nieuw geld op de woningmarkt om verdere daling tegen te gaan. Nu zorgt het voor een prijsopdrijvend effect en meer ongelijkheid tussen de starters. Ongelijkheid zal er altijd zijn, maar vanuit de wetgeving zou je ongelijkheid niet moeten bevorderen.
Bevorderen toegankelijkheid woningmarkt voor jongeren
Je ziet dat in het afgelopen jaar de groep beleggers is afgenomen en de groep starters die kochten is toegenomen. Dit komt natuurlijk ook vanwege het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters. Tot 1 april 2021 maakte het niet uit hoe duur het huis was, na 1 april 2021 geldt de vrijstelling voor woningen met een aanschafprijs tot € 400.000,-. Veel ouders hebben op dit moment een grote overwaarde op hun woning. Deze verzilveren ze om hun eigen kinderen te helpen. Hierbij wordt er gewerkt met familiebankhypotheken, seniorenhyptoheken en het gewoon verhogen van de hypotheek om te schenken aan hun kinderen. De prijsstijging is in het eerste kwartaal enorm geweest. De 2% is eigenlijk direct bij de bieding opgeteld. Je ziet in de prijsstijging vanaf kwartaal 3, waarin de plannen van de overdrachtsbelasting kenbaar werden gemaakt de prijs fors stijgen. In deze tabel is vanaf het moment van het aan- en afmelden van een woning in Funda.
Wat doet de afschaffing van de jubelton op de woningmarkt?
Denk jij er over na om jouw woning te verkopen? Dan is het goed om de regelgeving omtrent de belastingvrije schenking goed in de gaten te houden. Enerzijds wil de overheid de starters stimuleren en dat doen ze dus met deze regeling. Anderzijds wil de overheid van deze regeling af. De afschaffing van de belastingvrije schenking zal veel invloed hebben op de woningmarkt in Utrecht. Er zal veel kapitaal verdwijnen en daarmee zullen de prijzen ook wat dalen of in ieder geval minder hard stijgen. Wil jij jouw woning nu nog verkopen en gebruik maken van het kapitaal in de markt? Ik zeg doen!