Makelaar in Utrecht

Naast dat Gé & ik collega’s zijn, gaan we volgend jaar in februari trouwen. Wij trouwen met name vanwege het feit dat het ons fantastisch lijkt om met onze familie en vrienden samen een weekend een heel mooi feest te geven. Maar met trouwen regel je ook heel veel zaken. Wij hebben alles al op papier gezet, omdat wij samen een huis hebben gekocht en samen werken. Niet romantisch, verre van maar wel heel erg belangrijk. Sterker nog, dit zijn niet de meest leuke gesprekken. 

CD van jou CD van mij

Bij een aankoopgesprek vraag ik eigenlijk altijd aan mensen of ze al getrouwd zijn, een samenlevingsovereenkomst of een geregistreerd partnerschap hebben. Vaak kijken mensen mij een beetje glazig aan. Ze weten vaak in eerste instantie niet zo goed waarom ik deze vraag stel. Maar het is enorm belangrijk om als je een woning koopt het eigendom en de verdeling goed vast te leggen. Nu ben je dol verliefd, wil je niets liever dan samen een huis kopen en weet je zeker dat je nooit uit elkaar zult gaan. Maar stel, stel dat het toch zo is? Heel misschien? Dan vindt je elkaar meestal niet meer zo lief. Het is dus belangrijk om alles goed vast te leggen als je elkaar nog de wereld gunt. Ook kan een van de twee overlijden. Wat dan? Het is echt belangrijk om je goed te laten adviseren.

Samenlevingscontract

In een samenlevingsovereenkomst spreek je samen eigenlijk alles af wat te maken heeft met het samen zijn en samen wonen. Hoeveel huur of hypotheek betaalt ieder, welke bezittingen zijn van wie?

Wat spreek je samen af bij een samenlevingscontract:

  • de verdeling van de kosten van boodschappen, kleding, woonlasten;
  • de bankrekening(en);
  • de kosten voor het verzorgen en opvoeden van eventuele kinderen;
  • de verdeling van de bezittingen als u uit elkaar gaat;
  • een verblijvingsbeding: als uw partner komt te overlijden mag u de gemeenschappelijke bezittingen houden.

Je kunt samen deze afspraken op papier zetten, maar het is best een ingewikkeld document. Wij adviseren altijd om met een fijne notaris alles te bespreken. Je wordt soms toch een beetje egoïstisch als het gaat om financiële afspraken. Je wil niet dat het oneerlijk is. Ook zitten aan de keuzes die je maakt fiscale haken en ogen.

Trouwen en geregistreerd partnerschap

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Het grote verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen is het grote ‘Ja, woord’. Bij trouwen en geregistreerd partnerschap heb je automatisch rechten en plichten ten opzichte van elkaar.

  • Gebruik van elkaars achternaam

    Als echtgenoten of geregistreerde partners mag je elkaars achternaam gebruiken. Deze naam kun je laten registreren bij de gemeente in de BRP. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, mag u de achternaam van uw partner gebruiken.

  • Niet verplicht te getuigen in rechtszaak

    Je hoeft niet te getuigen tegen je echtgenoot of geregistreerde partner. Dit heet verschoningsrecht. Dit geldt ook voor de familieleden van elkaar.

  • Verrichten van rechtshandelingen

    Voor bepaalde rechtshandelingen of beslissingen heb je elkaars toestemming nodig. Bijvoorbeeld voor het verkopen van de echtelijke woning.

  • Onderhoudsplicht

    Je moet elkaar verzorgen. Je bent verplicht om in elkaars levensonderhoud te voorzien.

  • Erfenis

    Gehuwde en geregistreerde partners zijn elkaars wettelijke erfgenaam. In een testament kan dit nog aangepast worden.

  • Pensioen

    Tijdens het huwelijk of het geregistreerde partnerschap wordt het ouderdomspensioen geregeld. Je bouwt vaak ook nabestaandenpensioen op.

Beperkte gemeenschap van goederen of onder voorwaarden

Kies je ervoor om je vermogen te gaan delen of wil je hier samen afspraken over maken. Je trouwt natuurlijk met de liefde van je leven. Jullie gaan nooit scheiden en willen alles delen. Maar je weet maar nooit hoe het leven kan lopen. Voorheen waren alle schulden voor het huwelijk bij gemeenschap van goederen ook direct de schulden van de partner. Ook het vermogen. Nu is het zo dat alles wat je al had voor je huwelijk automatisch van jou is. Heb je een eigen bedrijf, een ongelijke vermogensinbreng of willen jullie gewoon alles goed afspreken. Dan moet je bij de notaris hier afspraken over maken.

Lastig, we kijken wel

Dit zijn niet de meest leuke gesprekken. Het is lastig, het kost geld en het dwingt je heel goed na te denken over je relatie, financiën en toekomst. Je wil jezelf niet te kort doen, maar ook de ander niet. Je ziet een traan en denkt, oké we parkeren dit onderwerp en doen we later. Maar wat gebeurt er als je niet doet en een van de twee komt te overlijden? Dan kan de ander in de meeste gevallen niet in het huis blijven wonen. Is dat wat je wil? Nee, bespreek dit dus samen goed en weeg alle gevolgen samen af.

Advies

Er is best veel om over na te denken. Wij adviseren om je goed te laten adviseren. Zowel door een financieel adviseur als door een goede notaris. Besparen op deze kosten kan je enorm veel geld kosten. Er zijn zowel fiscale gevolgen als privé gevolgen. Wil je tips voor goede adviseurs? Wij helpen je graag. Maar vergeet niet te genieten van het bijzondere moment dat je er echt samen voor kiest om samen door het leven te gaan. Maak er een heel feestelijk moment van! Gusto Casa of Gusto Cava helpt je graag.