Wat kunnen we verwachten van de huizenmarkt in 2024? Wat is de prognose? We begonnen 2023 met griep in ons bed in Antwerpen. De rente was hoog, het consumentenvertrouwen laag en de markt lag op z’n gat. Spannend! Zou de markt aantrekken? Zou er een evenwicht komen op de markt? Ik begon met het tekenen van interieurs voor woningen die te koop stonden om woningen extra aantrekkelijk te maken. Ik zocht alle cijfers bij elkaar om te kijken of ik wat kon voorspellen. Maar wat was dat lastig. De inflatie was hoog, de rente was hoog. Maar de vraag naar woningen was ook enorm hoog. Het aanbod was beperkt. Maar durfde mensen wel een huis te kopen?
Ik dook in de cijfers en schreef verschillende blogs.
Wat gaat de hypotheekrente doen?
In maart 2023 schreef ik een blog over de hypotheekrente. Begin van het jaar was de rente rond de 4,5% voor 100%, 10 jaar vast. Ongeveer 4 maanden lang stond de rente op 4,85% en de afgelopen maanden steeg de rente tot 5,25%. Vandaag daalde de rente naar 5,05% bij Rabobank basis. Veel opdrachtgevers waren blij dat ze en een huis hadden bemachtigd en de rente weer iets daalde. Maar blijft dat zo? Dat weten we natuurlijk niet. We hebben helaas geen glazenbol, dus blijft lastig om daar uitspraken over te doen.
Koelt de woningmarkt echt af?
In maart 2023 schreef ik ook een blog over het afkoelen van de woningmarkt. De prijzen in regio Utrecht waren net gedaald met 12,7%. Maar heel lichtjes merkte wij ook dat het weer wat drukker werd. Ik eindigde de blog met dat ik dacht, dat de markt ging stabiliseren. Dat deed het ook. Voor 1,5 maand, maar daarna zagen we toch echt weer een stijging.
Overbieden op een huis?
Ik schreef in april een blog over overbieden op een huis. Eind 2022 en begin 2023 werd er weer flink onder de vraagprijs geboden. Maar vanaf april begon de markt weer aan te trekken. Tot nu toe zijn er dit jaar 3.145 huizen verkocht. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg € 425.000,-. Er werd gemiddeld een overbieding van 1,1% gedaan boven de initiële vraagprijs. Het duurde doorgaans 25 dagen voordat de huizen werden verkocht, waarbij 42% van de verkopen via een aankoopmakelaar plaatsvond. Bij Gusto Casa hebben we dit jaar gemiddeld 3,1% boven de vraagprijs verkocht.
Gaan de huizenprijzen stijgen of dalen?
In juni schreef ik de blog: Gaan de huizenprijzen stijgen of dalen? Deze vraag kregen wij vaak. In het nieuws werd er non stop gezegd dat de huizenprijzen aan het dalen waren. maar als je in Utrecht een bezichtiging wilde inplannen, hoorde je dat de kijkdagen al volzaten. Kijkers waren in verwarring. Moesten ze nou wel of niet kopen? Gingen de prijzen nou dalen of stijgen? De conclusie uit 2022 was het volgende:
‘Ik zou zelf een woning kopen. Je lost behoorlijk af op de lening. Op dit moment loopt het woningtekort nog steeds op. Op het moment dat de inflatie wat daalt, de bouwkosten stabiliseren en de rente weer wat daalt, hebben we een probleem op de woningmarkt, waarvan ik geen idee heb hoe het opgelost moet worden. Als je nu de woningmarkt betreedt, kun je tenminste iets opbouwen. Zie voor de eerste jaren jouw woning niet als vastgoedobject met rendement, maar gewoon als een fijn huis waar je in gaat wonen. Vergelijk jezelf niet met vrienden die vorig jaar € 100.000,– overwaarde hadden in 1 of 2 jaar, maar zoek een huis dat bij je past en waar je even kunt blijven wonen.
Over een paar jaar ben je dankbaar dat je hebt gekocht. Want over 8 jaar zijn de problemen niet meer te overzien op de huizenmarkt. De rente daalt dan weer iets en de vraag zal groter dan ooit!’
Ik zie dat starters direct een droomwoning willen. Het moet direct een Pinterest plaatje zijn. Prima keukens en badkamers worden eruit gesloopt, nieuwe vloeren gelegd en wanden strak gestuukt. Er wordt een nieuwe inrichting gekocht, maar men wil ook blijven reizen, leuke kleren aan en lekker uit eten. Het is veel belangrijker om toe te treden op de markt, dan direct jouw droomwoning te kopen. Koop een huis waar je je thuis voelt. Zie het als een meerjarenplan. Een opstapje naar een eventueel droomhuis. Gun jezelf je eigen reis naar een droomhuis. Het hoeft niet in één keer perfect. Maar bouw en werk aan jouw droomhuis, dan komt het vanzelf goed.
Ik begon ook met een kleine benedenwoning zonder verwarming waar ik moest douchen in een kast. Maar ik was er wel gelukkig en super trots op. Het is een ingewikkelde markt. We wonen relatief te groot. We hebben te weinig ruimte en nieuw bouwen is op dit moment te duur. Daardoor wordt het steeds lastiger om toe te treden op de woningmarkt.
Hoe is de huizenmarkt in Utrecht?
In onze vakantie was dat een vraag die we veel kregen van medewatersporters. Iedereen was toch wel benieuwd. Het is sowieso wel een favoriet onderwerp. Iedereen moet wonen en daarmee heeft iedereen er ergens mee te maken en een mening over. De prijzen waren hard gedaald. Maar de prijzen waren ook weer snel aan het stijgen. We brachten hier vraag en aanbod in kaart. In augustus waren de prijzen nog net iets lager dan het jaar ervoor. Maar we zien nu alweer dat de sommige prijzen boven de top van de markt uitsteken.
Waarom zijn de huizen zo duur?
In oktober schreef ik een blog over het waarom van de hoge huizenprijzen. Iedereen wil goedkoop wonen. Iedereen wil voldoende ruimte en iedereen wil een mooi huis. Maar helaas gaan niet al deze wensen samen. Ik schreef als conclusie:
‘Als je het woning probleem wil oplossen zal de overheid weer woningen moeten gaan bouwen zoals in de jaren ’80 of subsidies moeten verstrekken aan corperaties, coöperaties en ontwikkelaars. We kunnen alleen op die mannier voldoende woningen gebouwd worden.’
Ik ben heel erg benieuwd wat er gaat gebeuren met het nieuwe kabinet. De PVV heeft heel veel linkse plannen waarbij alle woning heel erg betaalbaar moeten zijn. Waarbij heel veel sociale huurwoningen worden gebouwd en waarbij de middenhuurregeling blijft bestaan. Uit mijn blog blijkt wel dat dit een praktische onmogelijke oplossing is. Ergens moet het geld vandaan komen. We zien al dat veel beleggers investeren in het buitenland. Als de bedrijven ook nog worden weggejaagd, dan houd ik echt mijn hart vast… Ik weet dat de PVV denkt dat we het alleen aan ‘onze’ eigen mensen gunnen we dan veel minder woningen overhouden. Maar dat is niet de oplossing… Ik kan mij niet voorstellen dat zijn radicale ideeën niet door andere partijen worden tegen gehouden.
Wat gaat er veranderen in 2024?
In 2023 was de markt grillig. Van een dieptepunt terug naar een hoogtepunt. Er staan veel veranderingen op de planning wat betreft de aanschaf van een woonhuis. Wat is de prognose van de woningmarkt?