Dat het voor starters lastig is op de woningmarkt is voor niemand iets nieuws. Maar wat ook grappig is, starters willen eigenlijk allemaal het zelfde en het liefste niets meer te hoeven doen aan een woning. Maar hoe maak je als starter nou kans op de woningmarkt?
Verbreed je horizon
Ik hoor vaak als makelaar dat alle beleggers alles voor je neus weg kapen. Maar is dat wel altijd zo? De appartementen die net uit de puntenhuur komen met een prijs van zo’n 18 tot 20 keer de jaarhuur? Ja dan heb je gelijk. Maar de net wat grotere appartementen zijn veel minder interessant voor beleggers. Dus kijk naar de net wat grotere appartementen. Appartementen groter dan 80 m2 in bijvoorbeeld Zuilen zijn voor beleggers vaak net wat minder interessant. Daarnaast gaan beleggers vanaf volgend jaar 8% overdrachtsbelasting betalen en kun jij als starter rekenen op een voordeel bij een appartement onder de € 400.000,– op een vrijstelling van de overdrachtsbelasting.
Wees creatief
Heeft een woning niet de gewenste indeling, een keuken die niet jou smaak is en misschien een vloer wat niet jouw smaak is? Denk na wat je kunt doen en doe er je voordeel mee. De kosten van zo’n verbouwing kun je in de meeste gevallen gewoon mee financieren. Kijk naar de potentie. Wil jij wonen in een klein en schattig huisje of wil je juist in deze tijd wat meer uitzicht, grotere kamers en groen om je heen?
Zie je de onderstaande Visuals? Dat is toch enorm tof? Zo kan dit appartement dus worden. En een uitzicht, daar word je toch heel erg gelukkig van?
Staar je niet blind op je wensenlijst
Bekijk je wensenlijst. Maar beperk het niet tot ik zoek een jaren ’30 wijk in Utrecht Oost. Maar hoe ziet jouw leven eruit? Mijn vader had vroeger in mijn ogen een nogal rare manier van mij bevragen om erachter te komen wat ik echt belangrijk vond. Zo moest ik voor mijn studiekeuze beschrijven hoe mijn droomleven er later uitzag. Of ik buiten de deur wilde lunchen, met de fiets naar kantoor, praktisch werk, reizen, leidinggeven en hoe flexibel mijn werk moest zijn. Ik vond het maar gekke vragen. Maar uiteindelijk kwam ik wel tot de conclusie dat ik heel veel waarde hecht aan vrijheid.
Toen ik een huis ging zoeken heb ik weer alles in een excelbestand gezet. Welke uitgaven zijn vaste lasten en wat zijn terugkerende kosten. Wil ik lekker uit eten blijven gaan. Wat zijn mijn levensplannen en wat is er echt belangrijk in een huis. In mijn eerste huisje was de locatie en een open keuken belangrijk. Mijn budget was helaas niet oneindig maar heel erg beperkt. Ik kwam uiteindelijk op een klaswoning uit. Het huis wat wij nu hebben was weer een enorm klushuis. Wij kwamen erachter dat een logeerkamer, een grote badkamer, inloopkast en een werkplek belangrijk zijn. Maar met name een grote keuken en open slaande deuren naar de tuin waren voor ons belangrijk. Wij creëerde hiermee een huis wat in een keer wel aan onze wensen voldeed. Die visuals die je ziet, die zie ik altijd direct als ik binnen kom.
Zie de potentie
Bekijk woningen door een andere bril. Een woning die niet VT-wonen is, kan wel heel bijzonder worden. Wil je wat tips en inspiratie? Wij helpen je graag.