In het begin van de lockdown schreef ik een blog en later nog een vervolg. Inmiddels bezichtigen we al twee maanden met handschoenen aan, afstand houden en handen wassen. Geen hand meer geven, wat vaak tot gevolg heeft dat we ons allemaal vergeten voor te stellen. Maar we zijn er alweer helemaal aan gewend. Het is ontzettend druk op de woningmarkt in Utrecht.
Paniek voetbal
In de eerste weken waren er veel verkopers die snel hun huis wilde verkopen voordat ons land op slot moest. Het leek alsof kopers dachten pakken wat ik pakken kan, ik wil nu nog snel een woning kopen. Niet alleen boodschappen hamsteren maar ook een huis. Er zaten een paar mooie kansen tussen, voor mensen die bang waren dat er geen beter voorstel kwam. Ook merkte je dat mensen die een woning wilde kopen wat begonnen te twijfelen. Is het slim om nu te kopen? Hoe ziet mijn werk er straks uit? Ik schreef een blog om voor jezelf uit te zoeken wat slim was. Kopen of niet?Met name omdat ik mijn aankoopklanten goed wilde adviseren. Wat betaal je aan huur. Hoeveel zou het mogelijk kunnen dalen? Wanneer is er dan een break even point? Maar ook hoe belangrijk is nu een fijn woonhuis. Je zag in een keer een stijging van de waarde bij woningen met een grote tuin of genoeg ruimte om thuis te werken.
Nog grotere vraag
Vorige maand schreef ik dat we nog ongeveer 35.000 zoekers hadden en 1200 woningen inclusief nieuwbouw aanbod beschikbaar. Nu een maand later hebben we 39.000 zoekers en ongeveer 1400 woningen. Er zijn dus meer woningen, maar ook nog meer zoekers in Utrecht. Waar ik de afgelopen maanden veel aankopen heb kunnen doen, omdat er iets meer aanbod was begon mijn aankoopklanten bestand wat op te drogen. Wat mij betreft niet zo erg, want de markt was zo ongelofelijk heftig. Maar afgelopen twee weken werd ik gemiddeld 2 keer per dag gebeld voor een aankoopgesprek. Dat is voor mij best heel erg veel. Ik neem namelijk maar 1 zoeker aan per zoekerscategorie. Afgelopen kwartaal was de prijsstijging ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 6,8%. De stijging is enorm en ik verwacht dat dat nu nog wel even blijft toenemen.
Welke factoren zullen van invloed zijn?
De steunmaatregelen lopen tot 31 mei 2020. Daarna mogen bedrijven die steun hebben aangevraagd zonder boete mensen ontslaan. Op dit moment zijn de rentes nog laag. Er zijn hypotheekverstrekkers waarbij de rentes stijgen. Maar er zijn ook hypotheekverstrekkers waar de rentes dalen. Gaan er nog meer bedrijven omvallen? Wat voor een invloed heeft dat op de huizenmarkt in Utrecht. Veel expats zijn terug, veel huurwoningen zijn leeg. Zal dat invloed hebben? Retail heeft het zwaar en de kantorenmarkt ook. De beurs kukelde in elkaar. Maar juist de woningbeleggingen bleven stabiel. Welke invloed zal dat op de lange termijn hebben. Als er echt een ergere crisis komt dan de afgelopen kredietcrisis, moeten we nu dan wachten met een woning kopen in Utrecht of niet.
Huizenmarkt in Utrecht
De huizenmarkt is niet een ding. Geen voorwerp of een abstract iets. De huizenmarkt in Utrecht is bijvoorbeeld heel anders dan de woningmarkt in Amersfoort. Door het hele land is er krapte. Maar het is belangrijk om te bekijken wat de ontwikkelingen zijn, wat de mogelijke vraag gaat zijn en hoe de investering uiteindelijk is. Ik had laatst iemand aan de telefoon. Ze zocht een belegging. Maar het mocht niet meer dan € 5.000,– per m2 als transactieprijs hebben. Mij lijkt het verstandiger om te kijken naar de belegging zelf. Waar ligt het? Wat is de opbrengst? Maar ook wat is de potentie? Dat is namelijk waar het om gaat.
Huis kopen?
Bekijk goed wat wil je maximaal als financiële last. Voor welk tijdsbestek koop ik het? Wat los ik af en hoe wil ik dat mijn leven er over 5 jaar uit ziet? Deze factoren kunnen meespelen bij het bepalen van het huis wat je koopt in deze onzekere tijd. Vergeet namelijk niet dat we met 39.000 zoekers en 1.400 woningen nog veel zoekers achter ons moeten laten om een evenwicht te gaan bereiken. Als het dan een V-dip is in de economie ben je misschien volgend jaar nog wel veel meer kwijt.
Huis verkopen?
Heb je al een huis gekocht? Bepaal dan samen met de makelaar wat een goed moment is om de woning aan te melden. Is het bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis met de oplevering ver in de toekomst. Bekijk dan samen wat er kan veranderen en wat voor een invloed dat kan hebben op de woning die je al hebt gekocht. Wil je nu verkopen en twijfel je of dit een goede tijd is? Ik zeg volmondig ja! Je zult als verkoopmakelaar de cijfers en kennis paraat moeten hebben om de twijfelkonten over de streep te trekken. Maar we verkopen op dit moment ontzettend goed.