Makelaar in Utrecht

Een bod uitbrengen, wat moet er in de bieding staan?

Je hebt een huis gezien dat aan jouw wensen voldoet. Er zit een mooie keuken in en de zon in de tuin is perfect. Maar nu moet er een bieding uitgebracht worden. Hoe doe je dat?

Bod uitbrengen

De bieding kun je het beste beginnen met het adres waarop de bieding betrekking heeft, gevolgd door het bedrag. Geef het bedrag altijd weer in cijfers en schrijf het bedrag uit om verwarring tegen te gaan. Hierbij kun je aangeven dat de bieding bijvoorbeeld inclusief de gordijnen is.

Opleverdatum

Geef aan wanneer je de sleutels idealiter zou willen betrekken. Echter, kan het natuurlijk zo zijn dat de verkoper aan heeft gegeven wanneer hij de woning wil opleveren. Verkopers waarderen het wanneer je bij het uitbrengen van je bod rekening houdt met hun wens.

Ontbindende voorwaarden

Het is slim om een bieding te doen met ontbindende voorwaarden, zodat je de koop kunt ontbinden. Denk hierbij aan een voorbehoud van financiering. Als het niet lukt om een financiering te krijgen voor het huis, dan hoef je het huis niet te kopen. Daarnaast is het altijd goed om een ontbindende voorwaarden voor een bouwkundige keuring op te nemen. Mocht het zo zijn dat er ernstige bouwkundige gebreken zijn dan heb je de mogelijkheid om van de koop af te zien. Denk hierbij aan een rotte vloer of funderingsproblemen. De uitkomst van een bouwkundige keuring kan een opening geven om opnieuw in onderhandeling te treden.

Geef tot slot aan tot wanneer de bieding geldig is. Op deze manier kan de verkoper jouw bieding niet eindeloos gebruiken bij andere potentiële kopers. De verkoper moet binnen een bepaalde tijd beslissen of hij met jouw bieding akkoord gaan.

Maar let op een mondelinge overeenstemming is niet bindend. Voor particulieren huizen is er een schriftelijkheids vereiste. Een mail is geen schriftelijke overeenstemming. Pas bij een getekende koopovereenkomst is er een deal. Alleen de koper heeft dan wettelijk nog drie dagen bedenktijd.